1981EG
VELSEN-ZUID
tel. 0255-517170

EDO toont nu wel de wil om te winnen en verschaft zichzelf weer wat lucht met winst op IJmuiden.

EDO-trainer Sjoerd Hamann zag zijn geest een paar minuten voor de rust alweer dwalen. Via een strafschop had VV IJmuiden namelijk een 1-0 voorsprong genomen en een dreigende nederlaag leek moeilijk afgewend te kunnen worden. Tot zijn opluchting toonde zijn ploeg in het tweede bedrijf eindelijk karakter en werd de achterstand in een 1-3 zege omgezet.

,,Hè, hè’’, klonk het opgelucht uit de mond van Sjoerd Hamann. ,,Hopelijk kunnen wij dit nu vasthouden. We hebben al verschillende duels verloren omdat de spelers het niet konden opbrengen tot het uiterste te gaan. Maar gelukkig zag ik vandaag de wil om te winnen wel terug bij de spelers.’’ Goed was het allemaal niet wat de spelers het publiek voorschotelden.

Dat de Haarlemmers een technisch overwicht hadden, was niet echt verrassend. Dat de ploeg daar niet zo veel mee deed, kwam voornamelijk omdat vanaf de zijkanten geen enkele goede voorzet werd gegeven. Calvin Kromodjojo vocht verbeten duels uit met Joshua Dominggus, maar ondanks dat hij regelmatig de achterlijn wist te bereiken, kwam er geen enkele bruikbare voorzet aan. Ook Hamann had dat gezien. ,,In de eerste tien minuten heeft hij vijf voorzetten gegeven die bij geen enkele medespeler kwamen. Het probleem was ook dat de voorzetten te snel werden gegeven. Het was beter even te wachten totdat het middenveld was aangesloten zodat ook eens een bal teruggelegd kon worden.’’

Net als in de meeste voorgaande duels compenseerde de thuisploeg het gebrek aan technisch voetbalvermogen door een tomeloze inzet te tonen. De ploeg bleef in deze fase ook probleemloos overeind, maar kwam zelf zelden in de buurt van doelman Branco Uitendaal. Dat het ’flipperkastvoetbal’ nog een treffer opleverde, was verrassend.

Zes minuten voor de rust was Siebe Hoenderdos net even te laat bij de bal waardoor hij Daan Heinemeijer neerlegde. Matthijs Veldman maakte ook nu vanaf de elfmeterstip geen fout: 1-0.

,,We blijven druk naar voren zetten en gaan niet achteruit voetballen’’, hield IJmuiden-trainer Edwin Eefting zijn spelers in de rust voor. Veel indruk bleken zijn woorden niet te hebben gemaakt, want het enige dat de thuisploeg na de wissel probeerde, was het bekende ’weg-is-weg’ voetbal. Het was dan ook logisch dat V.V. IJmuiden steeds meer onder druk werd gezet en het over zichzelf afriep dat het mis zou gaan.

In een tijdsbestek van twee minuten hadden de bezoekers orde op zaken gesteld. Eerst was het Peer Noordermeer die scoorde en vervolgens had Kaya Lima succes. ,,Twee fouten’’, klonk het somber uit de mond van Eefting. ,,Zo makkelijk mag je de doelpunten niet weggeven.’’ Tien minuten voor tijd maakte Van der Kuijl aan alle zekerheid een einde door na de eerste goede voorzet van Kromodjojo binnen te tikken: 1-3.