Mr. Jan Gerritszlaan 2
2024KE
HAARLEM
tel. 023-5255675

Hieronder het verslag van de wedstrijd HFC EDO 1 - IJVV Stormvogels 1 uit het Haarlems Dagblad. Tekst Rinus van der Lugt, en de foto is van United Photo's/Rob van Wieringen.

Mart Willemse heeft het naar zijn zin in IJmuiden

Haarlem Hoewel de 1-2 zege van Stormvogels in de moeilijke uitwedstrijd tegen EDO meer dan verdiend was, duurde het tot in blessuretijd, voordat de drie punten binnen geharkt werden.

Revanche nemen voor de ruime nederlaag die de ploeg vorig seizoen in Haarlem leed, stond hoog op het verlanglijstje van de bezoekers. De IJmuidenaren werden toen in de beginfase door de thuisploeg namelijk overklast. EDO-trainer Sjoerd Hamann had zijn spelers opdracht gegeven fanatiek op zoek te gaan naar een voorsprong en de bezoekers stonden in het eerste kwartier onder zware druk. Doelman Bas Veen moest snel handelen, maar wist zijn doel nu wel schoon te houden.

Zwakte

Niet dat de formatie van trainer Patrick Krop daarna tot hoogstaand voetbal wist te komen, de spelers kwamen wel onder de druk vandaan. Echt gevaarlijk werd de ploeg niet, omdat Brian Ezeoke, Jan Koridon en Jose Leone nauwelijks goed bespeelbare ballen kregen.

Het middenveld met de zeer zwak spelende Kay Keus, Mats Berghuis en Thomas Scholten, blijft nog steeds een zwakke schakel bij de bezoekers. De thuisploeg kon daar niet van profiteren, omdat de laatste linie van de ’Vogels’ uitstekend gepositioneerd stond. Vooral linksback Mart Willemse stak met kop en schouders boven zijn medespelers uit. Zijn intercepties, passing en vooral het opkomen via de flanken lieten zien, dat deze speler vele jaren op een hoger niveau heeft gespeeld.

„Natuurlijk is het niveau minder dan vorig seizoen bij ODIN’59. Maar ik heb het hier uitstekend naar mijn zin”, aldus Willemse. „Wij hebben een ploeg die over genoeg kwaliteiten beschikt. Ik moet in ieder geval mijn niveau blijven vasthouden en proberen het niveau van mijn medespelers op te krikken.”

In de tweede helft leek het duel dood te bloeden. Beide ploegen wilden wel, maar konden het publiek niet enthousiast krijgen. Dat veranderde toen Krop besloot Keus naar de kant te halen voor Dennis Klepper. Verdediger Niels Stoker schoof een linie op en dat bleek de juiste oplossing te zijn. EDO moest terug, vooral vanwege fysieke problemen.

Stormvogels-spits Jose Leone kreeg drie uitstekende kansen de ontmoeting open te breken, maar faalde in de afwerking. Het was echter Ezeoke die dat wel lukte, met de hulp van doelman Branco Uitendaal, die over de bal dook: 0-1. Waarom EDO trainer Hamann niet eerder Shakur Sampson inbracht, blijft een raadsel. Zijn creativiteit stelde de Stormvogels-verdediging voor de nodige problemen. Uit zijn voorzet kopte Kaya Lima de gelijkmaker achter doelman Veen.

Beloning

Terwijl EDO zich tevreden toonde met deze gelijkmaker, wilden de bezoekers wel meer. Drie minuten in blessuretijd kreeg de ploeg loon naar werken. Willemse stoomde op via de zijlijn, zag de bal uit zijn voorzet door Leone tegen de keeper geschoten worden, maar kon toch juichen omdat Auoun Koridon op de juiste plek stond: 1-2.